Corona/COVID-19 en burn-out

De Corona/COVID-19 situaie

Een tijd vol verandering

In deze tijd van Corona/COVID-19, lopen we tegen veel dingen aan. Er is veel verandering in de maatschappij; we werken anders, we leven anders, vanzelfsprekende zaken zoals school, sporten, winkelen en vakanties zijn niet zo vanzelfsprekend meer.

We krijgen een heleboel (negatieve) informatie te verwerken en er lijken dingen niet te kloppen omdat er nog niet voldoende inzicht is. Er komen maatregelen die niet altijd even helder zijn en veel mensen hebben verschillende meningen, die via allerlei kanalen tot ons komen, er is eigenlijk geen ontkomen aan.

Dit alles is een enorme voedingsbodem voor het krijgen van een burn-out. Zeker als je met meerdere factoren tegelijk te maken krijgt. Dat geeft een enorme druk op je zenuwstelsel en dat kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Hieronder kijken we naar deze factoren, de redenen waardoor en voor welke mensen deze het meest een risico opleveren om een burnout te ontwikkelen.

Burn-out behandeling en genezen?

Factoren in de “corona-tijd”

Er zijn bedrijven die minder goed draaien en dus mensen moeten ontslaan, ondernemers met een eigen bedrijf die financiele problemen krijgen en in een hele korte tijd ontstaat er ineens een hele andere economie. Er zijn ook situaties waarin mensen moeten werken terwijl ze het niet eens zijn met bepaalde maatregelen, maar dit toch moeten uitvoeren vanwege hun werk. Dit geeft innerlijk onrust. Het gevoel van teamverband en elkaar persoonlijk spreken ontbreekt nog in veel bedrijven omdat men meer thuis werkt.

Privé kunnen mensen te maken krijgen met ouderen of kinderen die ze niet mogen zien, of juist meer zorg krijgen voor een ouder iemand die alleen woont. We hebben te maken gehad met kinderen die niet naar school kunnen en ook thuis verandert er een heleboel.

Mensen die gewend zijn om sterk te zijn en normaal de kar te trekken krijgen ineens op heel veel plekken tegelijk een enorme druk en hebben zelf ook geen goed opvangnet meer omdat er minder sociale kontakten zijn en men elkaar niet even mag aanraken of opvangen. Letterlijk elkaar de schouder niet meer mag bieden. Vooral alleenstaande krijgen hierdoor letterlijk een tekort aan fysieke aanraking en liefde.

Daarnaast zijn er mensen die bang zijn om ziek te worden en hebben ze wellicht iemand gezien in hun omgeving die ziek is geweest of is overleden. Ook zijn er een heleboel mensen die te maken hebben met het niet krijgen van de juiste zorg op dit moment omdat alles gericht was op Covid19 en dus moeten omgaan met een achterstand in hun eigen gezondheid.

Wie zijn juist nu vatbaar voor een burn-out?

Vaak zijn de mensen die eigenschappen bezitten om voor anderen te zorgen, op te komen voor andere of inzicht hebben in waar een situatie optimaler kan, vatbaarder voor het krijgen van een burn-out. Ook krijgen mensen die veel verantwoordelijkheid tonen, grote toewijding hebben, zich een situatie aantrekken en/of perfectionistisch zijn, vaker te maken met het krijgen van een burn-out.

Het zijn de mensen waar anderen achter schuilen en op rekenen. Mensen die naast hun werk veel meer op hun bordje krijgen op de werkplek maar vaak ook prive. De mens die signaleert en wil dat dingen veranderen, die gevoeliger is voor onrecht.

 

Ons online burn-out programma; iets voor jou?

In deze tijd van Covid19/Corona en alle veranderingen daarbij is het helemaal niet zo vreemd dat mensen een burn-out oplopen. Wel is het belangrijk op tijd hier mee aan de slag te gaan.

Herken je jezelf hierin en de symptomen die gepaard gaan met een burn-out, dan is het MaryMary burn-out 360 online programma mogelijk ook voor jou een mooie tool om nu in te zetten. Hiermee kan je voorkomen dat jouw burn-out verergert, of dat je een terugval ervaart door de veranderende situatie. Met dit programma kun je zelf aan de slag, met of zonder begeleiding, de keuze is aan jou.

Een burn-out is immers een normale reactie op een abnormale situatie. En als iets ons heeft laten zien dat het geen normale situatie is dan is Corona/Covid19 dat. Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden van onze burnout programma’s, of neem contact op via 06-46 35 22 46 of info@marymary.nl voor meer informatie.